Äntligen en dvärgstinksot tolerant sort, brödvetet Etana!

1 juni, 2020

”Preliminära försöksresultat från 2019 visar att brödvetesorten Etana har en lika god tolerans mot dvärgstinksot som andra marknadssorter med liknande egenskaper!”

 

I privata försök, utförda av Hushållningssällskapet på Gotland 2019, visade brödvetet Etana sig ha lika god tolerans mot dvärgstinksot som andra marknadssorter med liknande egenskaper. Undersökningen görs i ”specialförsök” där man sprider smittade kärnor på marken, 1-2 veckor efter sådd, för att få en höjd infektionsgrad och sedan avläses antalet angripna ax strax innan skörd.

Scandinavian Seed har de senaste åren genomfört flera liknande försök för att kunna söka denna egenskap i vårt material. Behovet av toleransen är störst i den ekologiska odlingen men ger även en trygghet i den konventionella i de områden där dvärgstinksotsvamp förekommer. I försöket år 2019 fanns kraftiga angrepp vilket gör att vi nu känner oss trygga i att kunna informera om Etanas resultat.

Vi vill också passa på att berätta om Etanas höga falltalsstabilitet, vilken tydligt visade sig under fjolårets mer utdragna skördesäsong.

 

“Kombinationen av en hög falltalsstabilitet, hög proteinhalt och hög rymdvikt
gör Etana till ett
utmärkt kvarnvete med mycket fina bakningsegenskaper!”

 

Av höstvetet Etana finns utsäde både för konventionell och ekologisk odling.