Stolt sponsor av Rapsmästaren 2020

20 april, 2020

Årets Rapsdag 22 april på Egonsborg i Trelleborg är tyvärr inställd p g a Corona-viruset. Istället sänder SFO live på sin Facebook-sida från kl 09.00 den 22 april.

De har även satt ihop en film med kommentarer om varje tävlingsparcell och presentation av sortdemo. Så var redo att koppla upp dig och häng med digitalt istället och få del av kunskapen. Har du frågor om våra sorter kontakta Oskar på oskar@scandinavianseed.se eller ring 0510-48 40 55.

Önskar er alla en fin vår och ett härligt vårbruk!
Scandinavian Seed / Ann-Charlott Börje

 

Under vårens Rapsdag 2019 på Sannarp i Halland gick startskottet för Rapsmästaren 2020.

Intresset för tävlingen var enormt. Inom loppet av en vecka blev deltagarlistan fulltecknad och de 40 lag som gör upp om titel – Rapsmästaren 2020 – har påbörjat en spännande resa. Tävlingsansvariga, Södra Sveriges Frö och Oljeväxtodlare tillsammans med SFO meddelade att tävlingsfältet är förlagt hos Ebbe Persson på Egonsborg utanför Trelleborg. Reglerna är, precis som 2016, högst råfettskörd vinner. Skillnaden denna gången är att deltagarna endast har möjlighet att använda i Sverige godkända insatsmedel under tävlingen.

Varje lag har 12 åtgärder att fördela under odlingssäsongen, ej inräknat sådd och skörd. Tävlingsfältet ligger på en bra jord med vårkorn som förfrukt och området är känt för att kunna leverera en av landets absoluta bästa höstrapsskördar.

I de tävlande lagen finns såväl lantbrukare som rådgivare och företag från ett flertal länder. Scandinavian Seed är en av 5 stolta sponsorer. Vi anser att tävlingen främjar utvecklingen av svensk höstrapsodling. Det blir ett sätt att testa gränserna och ger oss som sortrepresentant möjlighet att se våra sorter odlas av Sveriges kunniga rapsodlare. Det skall bli spännande att se hur våra sorter står sig i konkurrensen vid olika insatsåtgärder. Bland tävlingsbidragen finns Scandinavian Seeds sorter representerade i mer än hälften av lagen och vi ser en spridning från väletablerade sorter till helt oprövade kort på svensk mark. En del lag har också gjort sin hemläxa och tittat på försöksresultat från området och valt de sorter som tidigare presterat bra på Egonsborg.

Extra kul är att några dessutom valt sorter som ännu inte är marknadssorter utan endast provas i Sverige. Potentialen i tävlingen är stor och vi kommer med spänning följa tävlingens utveckling.

Må bästa rapsodlare vinna!